Orpheus & Eurydice (2021-2022)

Theater Klare Taal in de finale op de Eenakter Roadshow van Special Arts met de voorstelling Orpheus&Eurydice.

Een theaterstuk naar aanleiding van het oude Romeinse verhaal over Orpheus en Eurydice, heeft Theater Klare Taal gepitched voor de Theater Eenakter Roadshow van Special Arts. Special Arts is een stichting die kunstzinnige activiteiten organiseert voor  kunstenaars, groepen en organisaties die bestaan uit mensen met een beperking om hen uit te nodigen om hun kunsten te tonen aan publiek.

Elk jaar kiest Special Arts een kunstvorm die speciaal in het middelpunt van de belangstelling wordt geplaatst. In 2022 is dat theater en met de Theater Eenakter Roadshow wordt aan theatergezelschappen uit heel Nederland gevraagd hun idee van een eenakter aan te dragen. Na een eerste inzending worden een achttien-tal ideeën uitgekozen en deze gezelschappen kunnen gebruik maken van de expertise van een professional uit het theater.

Theater Klare Taal zit bij de laatste 18 inzendingen en kan dus sowieso hun ontwikkelingsvragen neerleggen bij een theaterprofessional. Dat wordt Trudie Lute. Ook mogen we onze nieuwe voorstelling spelen op één van de speciale ontmoetingsdagen die in het land worden georganiseerd. Er bestaat een mogelijkheid om uiteindelijk bij de laatste zes voorstellingen te komen die worden uitgekozen om te spelen op de Theater Eenakter Roadshow-dag. En onze stoutste verwachtingen worden bewaarheid. We mogen spelen in het Parktheater in Eindhoven en uiteindelijk als één van de uitverkorenen in Theater Afas Leusden.

Het verhaal van Orpheus en Eurydice is zowel romantisch als een heel triest verhaal. Op zijn bruiloft verliest Orpheus zijn geliefde Eurydice door een slangenbeet. Zij komt daardoor terecht in de Onderwereld. Orpheus is zo verdrietig dat hij haar in de onderwereld opzoekt. Hades: de heerser van de Onderwereld wil Eurydice niet teruggeven, maar door Orpheus zijn meeslepende, treurige muziek verzacht Hades waardoor deze Eurydice weer terug laat gaan naar het land der levenden. Orpheus krijgt de raad mee niet om te kijken voordat hij weer voet zet in de werkelijke wereld. Helaas kan Orpheus het niet laten en doordat hij omkijkt verliest hij opnieuw zijn lief en sterft zij voor de tweede maal. Orpheus blijft daardoor troosteloos achter. Hij zondert zich af in de bossen en wordt gespot door de vrouwen van de wijngod Bacchus. Zij proberen hem te verleiden. Maar omdat Orpheus geen oog heeft voor de mooie vrouwen verliezen zij hun geduld en doden Orpheus. De vrouwen worden bestraft voor hun daad. De dood blijkt voor Orpheus juist een opluchting te zijn. Hij komt daardoor weer opnieuw in de onderwereld terecht waar hij verenigd wordt met zijn liefde: Eurydice.

In deze eenakter worden de tekst én de verbeelding van de tekst afgewisseld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van muziek om de emotionele lading van het verhaal te verbeelden en te verdiepen.

Dit verhaal wordt verteld door de 18 spelers van Theater Klare Taal. Tekst wordt afgewisseld door beweging, zang en muziek. Spelersbegeleiding is in handen van Marieke de Groot, Muziek door Tudor Rutjes, regie door Caro Wicher.