Hoe het is begonnen

Sylvia Theunissen en Bart Bleijerveld richtten in 2013 Theater Klare Taal op. Sylvia werkte destijds voor Stichting Driestroom, een stichting die gelooft in het onbeperkt meedoen. Of je een beperking hebt of niet, Driestroom zet zich in voor het alledaags geluk van iedereen. Bart was verbonden aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

Driestroom, ArtEZ, Theater Klare Taal

Kunst voor iedereen
Kunst is toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen met een verstandelijke beperking of een ondersteuningsvraag. Vanuit die gedachte is de samenwerking tussen Driestroom en ArtEZ destijds ontstaan. Hebben we het over kunst, dan hebben we het bij Theater Klare Taal over de podiumkunsten theater, muziek en dans. Bij het artistieke deel worden de speler van Theater Klare Taal begeleid door professionals van ArtEZ. De spelers worden persoonlijk begeleid en ondersteund door een professional van Driestroom. Zo staat niet de zorg centraal maar het artistieke product. Sylvia en Bart geloofden dat door deze constructie de spelers meer uitgedaagd werden en dat de focus kwam te liggen op wat wel kan, wat wel mogelijk is.

On the road
Samen met Bart Spijkerboer (acteur en inspirator) zijn de spelers op tournee gegaan. Verschillende woon- en werkplekken van Driestroom werden getrakteerd op een voorstelling. Het doel? Zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor het theater. En dat was gelukt! Caro Wicher, theatermaker en docent op ArtEZ, nam de artistieke leiding op zich. Samen met twee theaterstagiaires legde Caro de fundamenten voor het Driestroomtheater, nu bekend als Theater Klare Taal.

Toekomst
Na het eerste jaar hebben ArtEZ en Driestroom zich uitgesproken om over te gaan tot een langdurige samenwerking. Door middel van een convenant hebben ze zich tot elkaar gecommitteerd.

Theater Klare Taal waar kunst en zorg samenkomen.