Docenten en begeleiding

Caro Wicher

Mijn naam is Caro Wicher, ik ben verbonden aan ArtEZ, Faculteit voor Theater en Dans en geef les op de opleiding Docent Theater. Ik ben van beroep docent theater en theatermaker en werk naast ArtEZ bij verschillende gezelschappen als regisseur, begeleidt andere theatermakers in het ontwikkelen van kunstprojecten en bouw soms een escaperoom.

Ik heb mijn hart verloren aan het werken met de spelers van Theater Klare Taal, een theatergezelschap van spelers met een verstandelijke beperking. Het samenwerken met deze spelers aan theatrale producten die betekenis geven aan gedachten, gevoelens, ideeën en ervaringen, geeft me energie, laat me kritisch nadenken over mezelf en de wereld en maakt me bovenal heel gelukkig. Ik voel hun passie en ervaar hun blijdschap en euforie wanneer het lukt om iets te vertellen, te laten zien en vorm te geven. Mijn geluk zit hem misschien wel in het feit dat het werk nooit af is.

Tudor Rutjes

Mijn naam is Tudor Rutjes en werk als muziekdocent sinds december 2018 bij Theater Klare Taal. Als muziekdocent heb ik o.a. gewerkt bij het Dorp (Siza), Kunstportaal Arnhem, verpleeghuis Margriet in Nijmegen en aan de opleiding voor ziekenverzorgenden in Groesbeek. Naast Klare Taal heb ik mijn opnamestudio waar ik muziek schrijf, arrangeer, componeer en natuurlijk opneem voor bedrijven, bands en particulieren. Alsof dat nog niet genoeg is geef ik ook nog lessen op basisscholen, ben ik bandcoach bij het Rozet, geef ik workshops, muzieklessen en ben ik pianist bij diverse trainingsbedrijven. Hoe ik dat doe? Gewoon passie hebben voor muziek, theater, mensen en het avontuur aangaan!

Marieke de Groot

Mijn naam is Marieke de Groot en sinds augustus 2019 versterk ik het begeleidingsteam van Theater Klare Taal. Voor de spelers is het belangrijk dat alle randvoorwaarden goed geregeld zijn, zodat zij zich alleen maar bezig hoeven te houden met waar ze goed in zijn: theater maken! En dat doe ik. Ik regel het vervoer, zorg voor lunch/diner indien nodig, onderhoud contact met alle partijen, zorg ervoor dat de juiste kleding er is en ga zo maar door. Een soort manager van de groep dus eigenlijk.

Voordat ik bij het theater kwam heb ik verschillende opleidingen gedaan. Zo ben ik afgestudeerd als bewegingsagoog en ben ik net klaar met de opleiding tot Persoonlijk Begeleider. Mensen begeleiden is wat ik het allerleukst vind om te doen. Samen kijken naar wat iemand nodig heeft om te kunnen doen wat hij of zij het liefste doet. Of dat nu op het gebied van sport is of hier in de theaterzaal, ik vind het allemaal even leuk.
Theater Klare Taal is een bijzondere plek. Fantastische docenten, super gemotiveerde spelers en een hele gezellige sfeer. Het is een eer om deel uit te maken van dit team.

Mirjam van Wijk

Mijn naam is Mirjam van Wijk. Voor mijn opleiding muziektheater op ArtEZ heb ik in 2015 mijn afstudeerstage bij deze groep mogen doen en vervolgens 3 spelers gevraagd mee te spelen in mijn afstudeervoorstelling “Contact Gezocht” (voor de trailer, klik hier). Daarom vind ik het extra bijzonder om voor Theater Klare Taal te werken en onderdeel te zijn van het artistiek team.

Binnen het team ben ik een verbindende factor tussen muziek en theater. Ik heb passie voor mensen en muziek en hou van de ontmoeting tussen spelers onderling en met het publiek. Vanuit kwetsbaarheid ontstaat verbinding. Het is mooi om samen zoekend onderweg te zijn; hoe bereiken we die inclusie? Wat communiceer je naar je publiek door deze mensen op het podium te zetten? Wat zijn mijn beperkingen? Wat is gelijkwaardigheid, in de maatschappij en binnen Klare Taal? Tevens geniet ik van de spelers en de ontwikkeling die zij maken door de jaren heen. Inmiddels worden mooie samenwerkingen aangegaan en theater Klare Taal begint steeds meer buiten de eigen muren te treden, dus hopelijk gaan jullie ons nog veel meer zien in de toekomst!

Voor mijn andere werkzaamheden, zie www.mirjamvanwijk.com.

Rob Huntink

Mijn naam is Rob Huntink. Ik werk als projectleider Arbeid en Participatie bij Driestroom en ik ben teamcoach voor een aantal werkposten in de regio Arnhem, waaronder sinds 2018 voor Theater Klare Taal.

Inclusieve samenleving
Iedereen krijgt de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op zijn of haar niveau, dat vind ik belangrijk. Inclusie is daarbij een voorwaarde. Het betekent dat iedereen meedoet in de samenleving en erbij hoort. In een inclusieve samenwerking kan iedereen, met of zonder een beperking, hetzelfde doen. Zelfstandig reizen, zelf beslissen waar je wilt wonen, naar welke school je wilt gaan en waar je wilt werken. In een inclusieve samenleving zijn er geen speciale voorziening voor mensen met een beperking. Nee, alle voorzieningen zijn toegankelijk voor iedereen en iedereen kan er gebruik van maken. Theater Klare Taal is hier een goed voorbeeld van.