Theater Klare Taal uit Arnhem doet mee aan de Special Theater Eenakter Road Show

A.s. dinsdag is het zover! Theater Klare Taal doet mee aan de Special Theater Eenakter Roadshow!

In het hele land ontmoeten theatergroepen voor mensen met een beperking en professionals uit de film-, televisie- en theaterwereld elkaar op de vloer. In het kader van de Special Theater Eenakter Road Show hebben ruim 30 theatergroepen een idee voor een eenakter ingestuurd en hun ontwikkelwensen laten weten.
Een groot aantal professionals – gevestigde acteurs,
regisseurs, aanstormend talent en ervaren docenten – is vervolgens door Special Arts met deze theatergezelschappen gematcht.

Bij Theater Klare Taal wordt samengewerkt met acteur en regisseur Trudie Lute (links op de foto):

 Acteur en regisseur Trudie Lute:
“Door de manier waarop Caro werkt, hebben haar spelers een geweldig inzicht in het verhaal dat ze spelen. Daar kunnen mij

n collega’s en ik nog wat van leren!”

 Artistiek leider Klare Taal, Caro Wicher:
“Met Trudies hulp en haar kennis van mime hebben we de losse scenes in onze voorstelling tot een mooi geheel kunnen weven.”

 Door actief de samenwerking op te zoeken, ontstaan er interessante kruisbestuivingen. Van elkaar leren en elkaar inspireren, dat is waar het om draait. Het uiteindelijke doel van de Road Show is dat er bruggen worden gebouwd tussen de groepen voor mensen met een beperking en het reguliere theaterlandschap.

Op het podium
Op dinsdag 28 september 2021 brengt Theater Klare Taal hun eenakter op het podium tijdens de regionale eenakterdag in Parktheater Eindhoven. Het wordt dé plek met eenakters, workshops, kennisdeling en ontmoetingen. Ook worden de samenwerkingen tussen professionals en theatergroepen voor mensen met een beperking gedeeld en zijn er brainstormtafels over plannen en dromen voor een inclusieve theatertoekomst.

De kaartverkoop is inmiddels gestart via het Parktheater. De dag is van 10.00 tot 17.00 uur.

In totaal zijn er twee regionale eenakterdagen. Vanuit elke regio gaan drie theatergroepen door naar de landelijke Special Theater Road Show Inspiratiedag in het AFAS Theater in Leusden.

Online theaterplatform
Naast alle samenwerkingen op de theatervloer, wordt er ook online contact gelegd en kennis gedeeld. Op het Special Theater Road Show-platform vind je informatie over alle betrokken theatergroepen, professionals en studenten en de ervaringen van het samenwerken. Het is bedoeld als blijvende broedplaats om verdere verbindingen te stimuleren. Het platform is daarmee een inclusieve plek waar theatermakers met en zonder beperking zich kunnen laten inspireren.

www.specialtheaterroadshow.nl.

 ………………………………………………………………………………………………………………… 

De deelnemende theatergroepen uit het hele land zijn:
Art Loca – Almere, Bonjour – Broekhuizen, Carte Blanche – Eindhoven, De Podium Pauwen – Leeuwarden, Fenix Theatermakers – Den Haag, Gekkoo – Gaanderen, Het Kan Groep het Project – Almere, Het Prinsentheater – Purmerend, Jelle en Dimitri – Goes, Jtsz – Goes, KamaK – Hengelo, Klapstuk – Haarlem, MOMOtheaterwerkplaats – Ederveen, Muziektheater EXPO – Heerhugowaard, Spotlight Theater – Almere, Theater Klare Taal – Arnhem, Theater Kleinkunst – Horst aan de Maas, Theater LeBelle – Amsterdam, Theater Totaal – Nieuwegein, Theater Trots! – Taarloo, Theater Villa Faam – Eemnes, Theatergroep Domino – Leiden, Theatergroep Domus nostra en Nolenshage – Delft, Theatergroep Eenhoorn – Alkmaar, Theatergroep Flexibel – Purmerend, Theaterwerkplaats De Vuurvogel – Nijmegen, Theaterwerkplaats KAZOU – Oosterbeek, Theaterwerkplaats Novalis – Vught, Theaterwerkplaats Ons Tweede Thuis – Amsterdam, Werktheater Môi – Groningen, ZO Theater – Tiel.

Organisaties en professionals die bij dit project betrokken zijn:
Het Nationale Theater, John Doornik Casting, Mugmetdegoudentand, Post Castelijn Casting, Scapino Ballet Rotterdam, Thea Meulenberg Casting,  Gijs de Lange, Loes Luca, Alex van Bergen, Maria Goos, Elsa May Averill, Lottie de Bruijn, Martijn Grootendorst, Dick van den Toorn, Robert Guijt, Simon Heijmans, Tijs Huys, Cecile Heuer, Joan Nederlof, Trudie Lute, Rosalie Mohr, Pitt de Grooth, Anne Maiken Mertens,  Frank Noorland, Agnès van Oeveren, Lila Payens, Jackie Smeets, Margje van Spaendonck, Oda Spelbos, Julia ter Veld.

 Meer informatie
De Special Theater Eenakter Road Show is een initiatief van Special Arts in samenwerking met Stichting Artertainment. De Special Theater Eenakter Road Show beoogt het stimuleren van actieve theaterbeoefening door mensen met een beperking en het creëren van meer zichtbaarheid van deze doelgroep binnen de reguliere theaterwereld. Om dit vorm te geven heeft Special Arts deze (semi) professionele theatergroepen uitgenodigd een plan in te sturen voor een door hen te spelen eenakter aangevuld met een ontwikkelwens. Een selectie uit de inzendingen zal tijdens drie regionale eenakterdagen gespeeld worden voor professioneel publiek.

Special Arts heeft als doelstelling het stimuleren en vergroten van de kunst- en cultuurparticipatie door mensen met een handicap en het ondersteunen van kunstenaars met een handicap bij het ontwikkelen van hun pure talent. Daarnaast brengt de stichting de kunstuitingen voor het voetlicht. De stichting richt zich op alle kunstdisciplines: beeldend, theater, muziek, dans en poëzie en op alle mensen met een handicap: verstandelijk, psychisch en fysiek.

Theatermaker Art-Jan de Vries van Stichting Artertainment is de artistiek inhoudelijke partner van het project. Art-Jan de Vries studeerde in 2007 af aan de Mime Opleiding. Stichting Artertainment houdt zich hoofdzakelijk bezig met theatermaken in alle denkbare vormen. Art-Jan de Vries is hiernaast ook ambassadeur bij Special Arts.

De Special Theater Eenakter Road Show wil een bijdrage leveren aan de actiepunten uit de Agenda Inclusieve Podiumkunsten en zet cultuur op een inclusieve manier op de kaart.
www.lkca.nl/publicatie/agenda-inclusieve-podiumkunsten/

www.specialtheaterroadshow.nl
www.instagram.com/specialtheaterroadshow.nl
www.facebook.com/specialtheaterroadshow

De Special Theater Eenakter Road Show wordt mede mogelijk gemaakt door: Fonds voor Cultuurparticipatie, BankGiro Loterij Fonds, VSBfonds, Stichting Dioraphte en HandicapNL/SFO.