Theater Klare Taal dingt mee naar een plek op de Eenakter Roadshow van Special Arts!

Zelfs in tijden van een wereldwijde pandemie probeert Theater Klare Taal zich – binnen de mogelijkheden van de beperkende maatregelen – te blijven ontwikkelen. En dat vertaalt zich naar een plek in de voorronde van de Eenakter Roadshow van Special Arts!!

Special Arts
Special wie? Special Arts! Special Arts is een stichting die kunstzinnige activiteiten organiseert voor kunstenaars, groepen en organisaties die bestaan uit mensen met een beperking om hen uit te nodigen om hun kunsten te tonen aan (landelijk) publiek. Elk jaar kiest Special Arts een kunstvorm die speciaal in het middelpunt van de belangstelling wordt geplaatst. Dit jaar is dat theater en met de Theater Eenakter Roadshow werd aan theatergezelschappen uit heel Nederland gevraagd hun idee van een eenakter aan te dragen. Na een eerste inzending werden een achttien-tal ideeën uitgekozen en deze gezelschappen kunnen gebruik maken van de expertise van een professional uit het theater.

Het verhaal
Het ingezonden verhaal van Theater Klare Taal is het verhaal van Orpheus en Eurydice. Het is zowel een romantisch als een heel triest verhaal. Op zijn bruiloft verliest Orpheus zijn geliefde Eurydice door een slangenbeet. Zij komt daardoor terecht in de Onderwereld. Orpheus is zo verdrietig dat hij haar in de onderwereld opzoekt. Hades: de heerser van de Onderwereld wil Eurydice niet teruggeven, maar door Orpheus zijn meeslepende, treurige muziek verzacht Hades waardoor deze Eurydice weer terug laat gaan naar het land der levenden.

Orpheus krijgt de raad mee niet om te kijken voordat hij weer voet zet in de werkelijke wereld omdat anders zijn geliefde opnieuw zal sterven. Helaas kan Orpheus het niet laten en doordat hij omkijkt verliest hij opnieuw zijn lief en sterft zij voor de tweede maal. Orpheus blijft daardoor troosteloos achter. Hij zondert zich af in de bossen en wordt gespot door de vrouwen van de wijngod Bacchus. Zij proberen hem te verleiden. Maar omdat Orpheus geen oog heeft voor de

mooie vrouwen verliezen zij hun geduld en doden Orpheus. De vrouwen worden bestraft voor hun daad. De dood blijkt echter voor Orpheus juist een opluchting te zijn. Hij komt daardoor weer opnieuw, dit keer ook dood, in de onderwereld terecht waar hij verenigd wordt met zijn liefde: Eurydice.

De laatste 18….
Net als wij waren ze bij Special Arts ook erg enthousiast over het geschreven stuk van Theater Klare Taal. Hierdoor zitten we bij de laatste 18 inzendingen en mogen we dus sowieso onze ontwikkelingsvragen neerleggen bij een theaterprofessional! Ook mogen we onze nieuwe voorstelling spelen op één van de speciale ontmoetingsdagen die in het land worden georganiseerd. De inzet? Een plek bij de laatste zes voorstellingen die worden uitgekozen om te spelen op de Theater Eenakter Roadshow-dag!

Het is fijn om in deze gekke, onzekere tijd bezig te zijn met de ontwikkeling van een nieuw, meeslepend verhaal. In deze eenakter worden de tekst én de verbeelding van de tekst afgewisseld. Het verhaal wordt verteld door de 18 spelers van Theater Klare Taal inclusief begeleiding en stagiaires!