Theater Klare Taal & Corona

Corona heeft ons dagelijkse leven wel heel erg veranderd.

Zo maar spontaan bij elkaar op bezoek gaan, een feestje vieren, op een gewone standaard manier naar je werk gaan of met zijn allen picknicken in het park of zelfs samen ’s avonds met een groep vrienden aan een lange tafel samen eten, kan niet meer zo maar.

De beperkende maatregelen zijn vaak zeer ingrijpend. Maar ze zorgen er wel voor dat we gezond blijven en elkaar zo min mogelijk kunnen besmetten als we toch het virus hebben gekregen. Gelukkig kunnen we er met elkaar over praten en krijgen zo inzicht in het hoe en waarom. En zo slepen we ons er ons zo goed en zo kwaad als het kan doorheen!

Er wordt ook best veel gesproken en geschreven over de effecten van deze inperking van vrijheden. Op tv volgen we de nieuwste berichten, we lezen de ontwikkelingen in de kranten en praten er zelf veel over met de mensen die in onze nabije omgeving zijn of die we tegen komen in onze ‘werkbubbel’.

Niet iedereen heeft echter woorden tot zijn beschikking om te kunnen vertellen over hoe hij of zij zich voelt. Zo zijn ook veel spelers van Theater Klare Taal niet bij machte om zich hierover goed te kunnen uiten.

Theater Klare Taal moest in maart 2020 zijn deuren een tijd lang sluiten en alle spelers en begeleiders zaten thuis. De kunstenaars Tudor Rutjes en Caro Wicher konden hun werkzaamheden niet uitoefenen. Het theater zat op slot en er was geen mogelijkheid om elkaar op een andere manier te ontmoeten. Ja, elkaar een kaartje sturen of een keertje bellen maar dan hield het wel op.

Cultuur Oost
Cultuur Oost bedacht een manier om weer wat perspectief te bieden en bood aan om mee te helpen een nieuwe manier te vinden om (kunstzinnig) contact te maken. Het doel was om, ondanks de afstand, toch in verbinding met elkaar te blijven.

Theater Klare Taal heeft dit aanbod met beide handen aangegrepen en heeft een drietal theatrale en muzikale producten ontwikkeld: een muziekclip, tutorials voor het zelf maken van muziekinstrumenten en het project Binnenin.

Binnenin
In een filmpje waarbij een figuurtje jouzelf vertegenwoordigt kan veel zichtbaar worden gemaakt. En door te zoeken naar woorden of het tekenen van wat je voelt of door een ander over jou te laten vertellen krijgt poëzie een diepere lading. Samen zijn dit filmpje en het gedicht Binnenin een inkijkje in hoe eenieder zich bij Theater Klare Taal heeft soms heeft gevoeld in het afgelopen jaar.

Caro Wicher heeft geleerd om poppetjes van klei te maken en die in een stopmotion-filmpje tot leven te laten komen. De emoties die het poppetje tot uiting brengt worden ook gevangen in een klein gedicht. Tudor heeft de muziek en de montage voor zijn rekening genomen. Graag willen wij aan jullie laten zien wat Corona betekent (heeft) voor onze spelers. Sanne bijt het spits af met haar verhaal:

In de komende weken zullen ook andere spelers hun film hier presenteren!